therapeuten-pysica-fortius

Physica Fortius

Lichamelijk sterker, dat is wat Physica Fortius betekent en waar wij voor staan. Van het hoogste tot het laagste niveau, van wedstrijdsport tot revalidatie. Zorgen dat jij klachtenvrij kan werken, meedoen op school of je hobby kan uitoefenen.

Mensen zoeken een therapeut, omdat ze van een lichamelijk klacht af willen of omdat ze een aandoening hebben waar therapeutische ondersteuning bij nodig is. De methode van de therapie kan ver uiteen lopen, maar het belangrijkste doel is altijd: meer kunnen, kunnen doen wat je wil doen!

De juiste behandeling hangt af van jouw situatie en jouw doelen. Goede therapie is maatwerk, specifiek op jou gericht. Dat is wat we bij Physica Fortius doen.

Hoe doen wij dat?

Wij nemen de tijd voor je. Elke behandeling is individueel, 1 op 1 met jouw therapeut, en drie kwartier. Dat is 50-80% langer dan gebruikelijk.

We gaan in op jouw situatie, het is meer dan een behandelprotocol, dat past bij de klacht die je hebt. Het is jouw manier van bewegen, de dingen die jou bezig houden en jouw doelen, die maken dat jij anders bent dan ieder ander met dezelfde klacht.

ij hebt zelf ook heel veel invloed op het slagen van de therapie. Mogelijk is er een manier van bewegen, die minder belastend is of moet de belastbaarheid verbeterd worden. Wij zoeken uit wat voor jou belangrijk is en leren je dat. Wanneer jij de klachten de baas bent heb je geen therapeut meer nodig; dat is de vrijheid, die we je willen bieden!

Fysiotherapie of Oefentherapie

Wat is het verschil?  Wat is voor jou het meest geschikt?

De namen verraden het eigenlijk al. De fysiotherapeut is meer gericht op de fysiologische processen in het lichaam en de oefentherapeut is meer gericht op het oefenen van vaardigheden. De opbouw in therapie is daardoor anders, maar het doel is hetzelfde.

Beiden beginnen met een vraaggesprek om een beeld te krijgen van jouw situatie en doen een lichamelijk onderzoek om jouw lichamelijke klachten vast te stellen. Mocht het nodig zijn om pijn te verlichten, gewrichten los te maken of spieren soepel te maken? Dan doen we dat eerst. Om permanent van de klachten af te komen, moet er vervolgens geoefend of getraind worden. En daar zit het verschil tussen fysiotherapie en oefentherapie.

De fysiotherapeut begint met het ontleden van de bewegingen die jij nodig hebt, welke spieren, gewrichten, zenuwen en energiesystemen gebruik je met jouw activiteiten? De eerste oefeningen die je dan krijgt, zijn vaak specifiek voor een lichaamsdeel of een vaardigheid. Vervolgens worden de oefeningen steeds een beetje moeilijker of zwaarder totdat jij het niveau hebt bereikt dat je nodig hebt om alles te kunnen doen, wat jij wilt doen.

De Oefentherapeut begint met het niveau van bewegen, dat op dit moment nog wel lukt. Dat kan dus een complexe vaardigheid zijn, die past bij je sport, werk of activiteit. Vervolgens zullen er manieren geoefend worden, om de vaardigheden die daarbij nodig zijn, minder belastend te maken. De manier van oefenen, of trainen, lijkt daardoor meer op de activiteit, die je klachtenvrij wilt doen.

Fysiotherapie en oefentherapie zijn gelijk aan elkaar in de doelen die gesteld worden, de klachten waarmee je er terecht kunt en in opleidingsniveau. Het is alleen de vraag, waar jij je beter bij voelt.

Pim van Zonneveld

Fysiotherapeut

Fysio-Pim-van-Zonneveld

Rick Lezwijn

Oefentherapeut Cesar

rick-lezwijn-oefentherapeut