Fysiotherapie
Zoetermeer Driemanspolder
Als je een lichamelijke klacht hebt, die te maken heeft met bewegen, is fysiotherapie een manier om de klacht te verminderen. En als het kan definitief te verhelpen. De klacht kan voortkomen uit jouw manier van bewegen en belasten, het kan een blessure zijn of het kan onderdeel zijn van een aandoening.
De fysiotherapeut moet eerst een goed beeld krijgen van jouw situatie. Hoe zijn de klachten ontstaan en waarom blijven ze bestaan? Daarom beginnen we met een anamnese, een vraaggesprek, en een lichamelijk onderzoek. Daarop gebaseerd maakt de fysiotherapeut het behandelplan.
Een goed behandelplan is niet alleen gericht op de klacht, maar juist ook op jouw situatie. Je buurman kan dezelfde klacht aan zijn rug hebben, maar de oorzaak, en vooral de oplossing, kan heel anders zijn. Bijvoorbeeld: als zijn klachten vooral voortkomen door houdingen als zitten en staan tijdens het werk, en jouw klachten alleen tijdens sport voorkomen is de situatie totaal anders en moet de behandeling daar op aangepast zijn. Een goede fysiotherapeutische behandeling moet persoonlijk en specifiek zijn. Om dat goed te doen gaan we bij Physica Fortius een stap verder. We geven extra lange behandelingen van 45 minuten. Dat is 50-80% meer dan elders en individueel, één op één met jouw fysiotherapeut.
Hoe werkt Fysiotherapie?
Fysiotherapie kan plaatsvinden op de behandelbank of in de trainingsruimte. Wij combineren deze behandelvormen. Soepel maken van stijve gewrichten, verkleving van bindweefsel en stramme spieren kan met goed resultaat gedaan worden op de behandelbank. Verbetering van belastbaarheid, anders leren bewegen en zorgen dat de klachten niet meer terugkomen wordt bereikt met oefenen en trainen. Dankzij de extra lange individuele behandelingen kunnen we elke behandelsessie indelen, zoals op dat moment het beste uitkomt in het behandeltraject. Zo kan het goed zijn dat de eerste behandelingen voor een groot deel plaatsvinden op de behandelbank en er kort geoefend wordt in de trainingsruimte. Naarmate jouw ontwikkeling in het behandeltraject verder gaat, hoeft er steeds minder tijd besteed te worden in de behandelkamer, zodat we meer tijd kunnen besteden aan het oefenen en trainen.
Fysiotherapie bij Physica Fortius is aangesloten bij de vakbond Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, het KNGF, en het Centraal Kwaliteitsregister, CKR.
Pim van Zonneveld
Fysiotherapeut
Met de behandelplanner kun je direct je afspraak plaatsen in mijn agenda. Dat is de snelste en makkelijkste manier om een afspraak te krijgen. Klik op bovenstaande link om dat te doen.
Als je mij een vraag wilt stellen, stuur dan een bericht via email, whatsapp of sms. Dit kun je direct doen via bovenstaande links.
Wil je liever bellen om iets te bespreken? Dan kan dat natuurlijk ook, maar wanneer ik in behandeling ben, neem ik de telefoon niet op. Het kan dus goed zijn dat je mijn voicemail krijgt, spreek in dat geval gerust een bericht in. Dan bel ik terug, zodra dat uitkomt.
De 5 stappen naar permanent herstel met fysiotherapie
De 5 stappen naar permanent herstel van klachten aan het bewegingsapparaat. De opbouw in deze stappen zijn in bijna elk fysiotherapeutisch behandeltraject van belang. Omdat ze zoveel omvattend zijn is het aan de expertise van de therapeut om ze specifiek op jouw situatie aan te passen. Vooral bij intensieve behandeltrajecten gebruiken we deze stappen om duidelijk te maken waar je op dat moment mee bezig bent. Daarmee heb je inzicht in wat je wel al kan, wat nog niet gaat en hoever je bent in jouw traject.
Bewegingsvrijheid
Mobilitas
Je bewegingsvrijheid kan belemmerd worden door stijve gewrichten, beklemde zenuwen, verkrampte spieren en verkleefd bindweefsel. Ook na een operatie of ongeval kun je last hebben van een belemmering van de bewegingsvrijheid. Trainen en oefenen is nu nog beperkt mogelijk. De therapeut kan je op de behandelbank helpen met het mobiliseren van gewrichten en het masseren van spieren en bindweefsel. Je bewegingsvrijheid wordt hierdoor vergroot en deze kun je vervolgens ‘lichaamseigen’ maken met gerichte oefeningen. In het geval van een operatie of ongeval moet rekening gehouden wordt met het noodzakelijke natuurlijk herstel. Je therapeut zal je daarom duidelijk aangeven wat je al wel en nog niet mag doen.
Coördinatie
Stabilitas
Je houding en de manier waarop je beweegt heeft grote invloed op manier waarop jouw lichaam belast wordt. Veel bewegingen doen we zonder er over na te denken hoe we deze bewegingen maken. Juist bij gewrichtsklachten is het zaak om op een dusdanige manier te bewegen dat je spieren het werk doen zonder de gewrichten te overbelasten. Tijdens het herstel van een operatie of ongeluk is het ook van belang om overbelasting te voorkomen van de aangedane lichaamsdelen. Door vaardigheden specifiek te oefenen helpen we je inzicht te krijgen in je manier van bewegen en dit te verbeteren. Met het toenemen van je coördinatie wordt je lichamelijke beheersing vergroot wat van belang is voor het trainen van uithoudingsvermogen, kracht en snelheid.
Uithoudingsvermogen
Amplius
Met het toenemen van je bewegingsvrijheid en je coördinatie kom je in het stadium dat je kunt gaan trainen. Training van uithoudingsvermogen kan gericht zijn op specifieke spieren, maar ook op je algehele conditie. Met een beter uithoudingsvermogen ervaar je dat activiteiten minder belastend zijn. Bij sport is het haast vanzelfsprekend dat je conditie voldoende moet zijn om geen overbelasting te ervaren. Maar bij andere activiteiten is dit eigenlijk precies hetzelfde. Als je bureauwerk doet is een goede zithouding van belang en hier moeten je spieren je toe in staat stellen. Het trainen en onderhouden van je uithoudingsvermogen is zeker ook bij (het voorkomen van) klachten aan hart, bloedvaten en longen van groot belang.
Kracht
Fortius
Wanneer het behandeltraject ver genoeg is gevorderd kunnen we krachttraining doen. Zeker als je klacht al wat langer duurt is de kans groot dat de spieren in het aangedane lichaamsdeel aan kracht verloren hebben. Krachtsverlies kan zelfs de oorzaak zijn van een aantal klachten en bewegingen zullen niet optimaal uitgevoerd kunnen worden. Basis voor het opbouwen van spierkracht is een goede coördinatie. Hoe zwaarder een beweging of activiteit is, hoe moelijker het wordt om dat beheerst uit te voeren. Met het toenemen van je spierkracht zullen houdingen en bewegingen minder zwaar worden. Met een juiste opbouw van kracht en uithoudingsvermogen voel je je steeds fitter en kun je meer belasting aan.
Snelheid
Citius
De laatste stap op weg naar volledig herstel is kracht en uithoudingsvermogen combineren met snelheid. Een beweging goed uitvoeren wordt immers moeilijker, naarmate het sneller gaat. Je hebt geen tijd meer om over de beweging na te denken en deze te corrigeren. Je voert de bewegingen als het ware automatisch uit, zoals deze zijn geprogrammeerd en opgeslagen in je geheugen. Het oefenen van bewegingen in combinatie met snelheid moet dus goed uitgevoerd worden: een correcte uitvoering vereist een hoog niveau van beheersing. Zeker voor sporters is het van belang om beweging met snelheid beheerst uit te kunnen voeren. Dat geld ook voor dagelijkse bewegingen, bijvoorbeeld bukken gebeurd vaak sneller en minder bedachtzaam. Ook dan moet de beweging goed gaan zodat het geen klachten kan geven. Wij helpen je dit te bereiken!