Oefentherapie

Zoetermeer Driemanspolder

Oefentherapie is gericht op houding en beweging. Bij een lichamelijke klacht die niet over wil gaan, of voor een sportblessure waar begeleiding bij gewenst is, kan oefentherapie de oplossing bieden.

De Oefentherapeut is een bewegingsspecialist met focus op houding, beweging, communicatie, coaching en de probleemactiviteit(en). De behandelwijze is praktisch en lijkt zoveel als mogelijk op de werkelijke activiteiten waar men klachten bij ervaart. Het is dan ook zaak dat de oefentherapeut een goed beeld heeft van het probleem waaruit de klacht is ontstaan. Hiervoor moet eerst een vraaggesprek worden gevoerd met de patiënt over het ontstaan van de klacht met daarna een lichamelijk onderzoek. Met het lichamelijk onderzoek zoeken wij uit welke houdingen en bewegingen de klacht beïnvloeden. Wat veroorzaakt het en hoe kan het vermindert worden. 

Rick oefentherapeut onderzoek pols

Met het daaropvolgende specifieke onderzoek worden medische aandoeningen uitgesloten zoals een hernia, een tumor, een botbreuk of andere ernstige problemen. Nadat is vastgesteld waar de klacht vandaan komt, en dat de klacht behandelbaar is door een oefentherapeut, zal het behandelplan worden besproken. Bij Physica Fortius werken wij standaard met een behandeltijd van 45 minuten. Dat is 1,5 tot 2 keer zo lang als elders. Natuurlijk zijn deze behandelingen individueel en altijd met dezelfde therapeut.

Hoe werkt Oefentherapie?

oefentherapie squat aan rek

Pijn, en andere klachten, bij bewegen worden ook wel klachten aan het bewegingsapparaat genoemd. Die klachten zijn praktisch altijd op te lossen door een manier van bewegen aan te leren die de klacht helpt genezen en daarna te voorkomen. Iedereen beweegt anders. Er is dus ook manier van bewegen die voor iedereen werkt. De oefentherapeut bepaalt samen met jou het traject en stelt deze volledig af op jouw situatie en jouw klacht. Je krijgt dus een eigen traject dat volledig is gericht op het oplossen van jouw situatie. De behandeling zal daarbij zo veel mogelijk binnen de context van het probleem blijven. Als voorbeeld, een klacht met hardlopen zal opgelost worden door te oefenen met andere manieren van hardlopen. Als dit niet mogelijk is, door de ernst van de situatie, zal er een minder belastende manier van oefenen gebruikt worden. Met behulp van de langere behandelsessies bieden we bij Physica Fortius een extra hoge kwaliteit. De kans op terugkeer van de klacht wordt op deze manier zo klein mogelijk gemaakt.

Oefentherapie bij Physica Fortius is aangesloten bij de vakbond Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VVOCM) en het Kwaliteitsregister voor Paramedici (KP).

kwaliteitsregister-paramedici

Rick Lezwijn

Oefentherapeut Cesar

Rick-Lezwijn-Oefentherapeut-Cesar

Met de behandelplanner kun je direct je afspraak plaatsen in mijn agenda. Dat is de snelste en makkelijkste manier om een afspraak te krijgen. Klik op bovenstaande link om dat te doen.

Als je mij een vraag wilt stellen, stuur dan een bericht via email, whatsapp of sms. Dit kun je direct doen via bovenstaande links.

Wil je liever bellen om iets te bespreken? Dan kan dat natuurlijk ook, maar wanneer ik in behandeling ben, neem ik de telefoon niet op. Het kan dus goed zijn dat je mijn voicemail krijgt, spreek in dat geval gerust een bericht in. Dan bel ik terug, zodra dat uitkomt.

De 5 kernwaarden in oefentherapie

Oefentherapie bij Physica Fortius wordt beoefend aan de hand van 5 allesomvattende kernwaarden. Omdat er verschillende interpretaties mogelijk zijn per situatie is het aan de expertise van de therapeut om per situatie te bepalen welke waarde het best past bij jou. Dit verschilt per behandeling en behandeldoel. Vooral bij langere behandeltrajecten en ingewikkeldere klachtpatronen helpen de kernwaarden om de rode draad vast te houden en uit te leggen waarom iets wordt gedaan.

Houding

l

Het vinden van de juiste houding bij elke situatie is zeker niet altijd gemakkelijk. Het is logisch dat veel klachten kunnen ontstaan door een houding die niet past bij een situatie. Het is zelfs zo dat een houding die geschikt lijkt maar te lang wordt aangehouden, deze voor klachten zal gaan zorgen. Dit heet eenzijdige belasting. Er is dus niet één houding correct voor één situatie. De spieren die de houding in stand houden zijn vermoeid of zelfs overbelast en daar krijg je last van. Daarom kan je veel langer zitten dan staan; staan kost meer energie dan zitten. De Oefentherapeut is gespecialiseerd in het vinden van houdingen die de klachten helpen verminderen en voorkomen. Deze verschillen in houding hoeven zeker niet altijd zichtbaar te zijn, maar doen gevoelsmatig heel veel met de belasting van spieren en gewrichten. Zo helpt de Oefentherapeut je om beter bestand te zijn tegen klachten die worden beïnvloedt door houding.

Beweging

l

Je houding heeft invloed op hoe je beweegt en dus hoe jouw lichaam belast wordt. Veel bewegingen doen we zonder na te denken over hoe we deze bewegingen maken. Door macht over je eigen bewegen te krijgen zal je macht over de klacht krijgen. Daarom is bewegen ook een van de 5 kernwaardes van de Oefentherapeut. De Oefentherapeut is getraind in het zien van patronen in jouw bewegen die een positieve of negatieve invloed kunnen hebben op je klachten. Door je te ondersteunen in het vinden van een geschikt beweegpatroon helpt de Oefentherapeut je om zelf te ontdekken hoe je moet bewegen om te herstellen van een klacht. Zo wordt de kans klein dat klachten terugkeren. Het beweegpatroon dat aangepast moet worden kan variëren van een compleet hardlooppatroon tot het opstaan uit een stoel. Dit is dus zeer afhankelijk van de klacht en wat past bij jou.

Communicatie

l

Binnen een behandeltraject van de Oefentherapeut staat communicatie bijna altijd centraal. Het is namelijk de overdracht van informatie die zorgt voor een goede uitvoering van het behandeltraject of het begrip van de therapeut. De therapeut weet niet wat jij voelt als je dit niet vertelt. Dus goede communicatie is dan ook cruciaal voor de vorderingen die gemaakt moeten worde. Soms is een klacht voor een groot deel voortkomend uit een stressfactor of een psychologisch aspect in het dagelijks leven. Deze klachten worden psychosomatisch genoemd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de spanning van een stressvolle situatie ook zorgt voor spanning in het lichaam. Als dat een belangrijke reden is dat je niet soepel kan bewegen zal er iets aan die spanning gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld door eert de focus te leggen op ontspanning en daarna pas op training. De patiënt heeft de klacht, niet de therapeut. Dus de communicatie moet zo zijn afgesteld dat de therapeut alle factoren kent die invloed hebben op de klacht.

Activiteitgericht

l

Waar oefentherapie in uitblinkt, is de focus die gelegd wordt op de probleemactiviteit in het dagelijks leven. Een klacht wordt vaak geprovoceerd door een enkele of een paar specifieke activiteiten in het dagelijks leven waardoor de patiënt een beperking ervaart. Dit kan verschillen van het boven schouderhoogte een kopje in een kast zetten tot het klimmen op een klimmuur. De oefentherapeut is gericht op het weer volledig kunnen uitvoeren van deze activiteiten. De therapie zal daarom zo dicht mogelijk bij deze activiteiten blijven. Dat beïnvloedt de oefeningen die gegeven worden, houdingscorrecties die worden gemaakt en randvoorwaarden die worden gesteld. Zoals de kracht van spieren, het uithoudingsvermogen en coördinatie.

Coaching

l

Het geheime wapen van Oefentherapie is de coachende rol die de therapeut aanneemt. Het is altijd een doel om de patiënt onafhankelijk te maken van de therapeut. Dat wil zeggen dat je aan het einde van het traject weet hoe je de klacht kan voelen aankomen, weet welke mogelijkheden er zijn om het tegen te gaan en wat er gedaan moet worden als de klacht toch doorzet. Door je te coachen in het herstel neemt de therapeut in het begin een leidende- en daarna een ondersteunende rol aan. Dit zorgt ervoor dat je zelf weet wat nodig is om de klacht te doen genezen. Omdat je de klachten vanaf dan zelf kan oplossen heb je voor die klacht nooit meer therapie nodig.

Rick training high reverse cable crossover